Sunday, October 25, 2009

Genghis-Han

Portretul lui Genghis-Han, sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Genghis_Khan

Genghis-Han s-a născut în anul 1162,lângă lacul Baikal, fiind fiul lui Yesugei( un mare războinic mongol care avea în serviciu mulţi luptători). Numele său adevărat era Temugin şi îi era hărăzit să păşească pe urmele tatălui său.

A reuşit să evadeze, foarte tânăr, din prizonieratul temuţilor războinici taitsiut demonstrându-şi astfel abilitatea şi măiestria de strateg. Astfel a obţinut sprijinul unui important puternic grup de luptători Cu ajutorul acestora şi al unui mare conducător de trib apornit în 1184 în prima lui campanie împotriva tribului merkit, care o răpise pe Borte, soţia acestuia. Acesta a fost doar un prim război din nenumăratele războaie care îl vor purta pe teritoriul întregii Asii. În 1206este numit de triburile de merkiţi, keraiţi şi tătari îl proclamă conducător, sub numele de Genghis-Han.

După ocuparea acestor teritorii şi subjugarea acestor populaţii Genghis-Han s-a lansat într-o campanie în nordul Chinei care va dura 4 ani( 1211-1215). Această campanie lungă s-a încheiat cu, cucerirea Canbalucului( Beijing). Tot în 1215, mongolii ocupă Pekinul. Între 1218 Ogodai-Han este numit urmaş al lui Genghis-Han. Între 1219-1221 se luptă cu Imperiul Horezm. În 1221 ocupă Transoxania, Buhara, şi Samarkandul. În 1220 fondează oraşul Karakorum. Trei ani mai târziu, în 1223, sub conducerea hanului Subodai, mongolii înving oastea aliată a cnezilor ruşi în bătălia de la Kalka. Între 1224 şi 1225 Genghis-Han învinge tribul tungunzilor.

Asia în anul 1200, sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Genghis_Khan

Ultima mare victorie a sa a avut loc în 1226 când reuşeşte să învingă singurul trib care îl învinsese, tangurii. În anul 1227 se stinge din viaţă în regiunea chineză Gansu, lăsând în urmă un imperiu imens.

Genghis-Han rămâne în istorie ca un mare conducător militar, abilitatea sa în luptă poate fi comparată cu cea a marilor conducători ai Antichităţii. La moartea sa urmaşul său a devenit Ogodai-Han.

Bătălia de la Bagdad din 1258, sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Genghis_Khan

No comments:

Post a Comment