Saturday, September 19, 2009

Marele T-Rex se trage din micuţul Tiny-saurus

click pe poza pt. mai multe

Dinozaurul a fost descoperit de o echipă de cercetători în China care i-au dat şi un nume: “tiny-saurus”. Fratele mai mic al celebrului T-Rex este o copie fidelă, dar în miniatură, a celui mai mare dinozaur care a trăit vreodată.

O echipă de cercetători aflaţi într-o expediţie în China au descoperit scheletul unui dinozaur de mici dimeniuni, diferit de tot ceea ce se cunoştea până acum. Odată dezgropat, oamenii de ştiinţă au observat asemănarea dintre acesta şi celebrul T-Rex, mai mult, după un studiu amănunţit au ajuns la o concluzie: cel mai mare dinozaur din istorie avea un frate mai mic.

“Tiny-saurus”, aşa cum a fost numit, a trăit înaintea dinozaurului T-Rex, iar “vânătorii de fosile” consideră că din acest mic exemplar (nu mai mare decât un om) a evoluat cel mai de temut prădător.

Micuţul dinozaur a trăit în pădurile din partea de nord a Chinei, loc în care a şi vânat acum 125 de milioane de ani, iar exemplarul descoperit avea nu mai mult de şase ani.

Printre asemănările dintre acesta şi T-Rex, cercetătorii amintesc dimensiunile craniului, care, în comparaţie cu restul corpului, este mult mai mare.

Urmărind acest aspect, cercetătorii au descoperit că zona destinată organelor olfactive este foarte mare faţă de limitele normale, similară cu cea întâlnită la T-Rex.

De asemenea, un alt element pe care cei doi îl au în comun este structura şi dimensiunea picioarelor.

“Între cele două exemplare sunt 35 de milioane de ani distanţă şi o mulţime de asemănări. Tiny-saurus este practic un T-Rex în miniatură”, spune unul dintre cercetătorii care l-au descoperit.

Scheletul dezgropat din China a fost transportat în Chicago de către colecţionarul de fosile Henry Kriegstein. Aici, o echipă de specialişti au continuat să-l studieze, iar în final au realizat un model 3D al “micuţului T-Rex” şi au reconstruit o parte a acestuia folosindu-se de un silicon special.

Sursa: Cotidianul

No comments:

Post a Comment